MEMORY ALPHA
του Ιωάννη Παπαδημητρόπουλου

Ο όρος Σταρ Τρεκ (Star Trek) αναφέρεται στο φαινόμενο που εκκίνηση του είχε την ομώνυμη αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, δημιουργός της οποίας ήταν ο συγγραφέας Τζιν Ρόντμπερι (1921-1991). Τα δρώμενα του Star Trek αφορούν κάποια μελλοντική εποχή, κατά την οποία η Γη συμμετέχει στην Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών (United Federation of Planets). Το 1966 μεταδόθηκε στην τηλεόραση των Η.Π.Α το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Έκτοτε έχουν γυριστεί περισσότερα από 720 ακόμα σε 5 σειρές που εκτείνονται σε 4 δεκαετίες (1966 -2005). Επίσης, έχουν γυριστεί 10 κινηματογραφικές ταινίες, έχουν κυκλοφορήσει πλήθος μυθιστορημάτων, επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μια σειρά κινουμένων σχεδίων. Η σχέση του Star Trek, δηλαδή, με τη φανταστική λογοτεχνία και τις υπόλοιπες πολιτιστικές εκφράσεις που υπάγονται στο πεδίο της ή συνδέονται μαζί της, είναι αναμφισβήτητα ισχυρή. Τον Ιανουάριο του 2004 είδε το φως η σειρά "Νέα Ταξίδια" ("New Voyages"), γυρισμένη από οπαδούς και διατιθέμενη αποκλειστικά από το διαδίκτυο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συνέδρια που αφορούν το Star Trek, τα οποία φέρνουν τους πολυπληθείς θαυμαστές του κοντά.

Ένα κομμάτι της γοητείας και του μαγνητισμού που ασκούν στους ανθρώπους κάποια συγκεκριμένα franchise στο χώρο του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας είναι αναμφισβήτητα το σύμπαν στο οποίο εκτυλίσσονται. Τα πιο πετυχημένα λαμβάνουν χώρα σε καλοχτισμένους και λεπτομερέστατα οριοθετημένους χώρους, είτε πρόκειται για κόσμους είτε για ολόκληρα σύμπαντα. Εκεί κινούνται και αλληλεπιδρούν χαρακτήρες, χτίζοντας ολόκληρες ζωές, ανεβαίνουν και πέφτουν αυτοκρατορίες, γέννιουνται και πεθαίνουν θρησκείες και ιδεολογίες. Στις διάφορες ενσαρκώσεις του franchise υπάρχει μια θαυμαστή συνέχεια σχετικά με την Ιστορία, τα έθιμα των λαών, τη γεωγραφία, τις εξελίξεις της πλοκής αλλά και των χαρακτήρων που μεγαλώνουν, μαθαίνουν και ενεργούν εξερευνώντας τον Κόσμο γύρω τους (και όπου υπάρχουν αντιφάσεις σε αυτά, γίνονται θέμα συζήτησης ανάμεσα στους πιστούς του συγκεκριμένου franchise και τους κάνουν να ασχολούνται ακόμα περισσότερο).

Το Star Trek είναι θρυλικό για το βάθος των ιστοριών του και για την αισιόδοξη, σχεδόν ουτοπική αντίληψη του για το μέλλον της ανθρωπότητας (αν και αυτό είναι θέμα προς συζήτηση). Από το 1966 μέχρι σήμερα, μέσα από 5 σειρές και 10 ταινίες (με μια ημι-επίσημη σειρά κινουμένων σχεδίων με το πλήρωμα της Original Series και μια καινούργια ταινία στα σκαριά με το ίδιο πλήρωμα) το Star Trek έχει κάνει και κάτι άλλο: έχει δημιουργήσει ένα αρκετά λεπτομερές σε μερικά σημεία και αρκετά αόριστο σε άλλα σύμπαν με τους λαούς, τους πολιτισμούς, την Ιστορία και τα προβλήματα του. Ένα περιβάλλον κατάλληλο για την αφήγηση κάθε ιστορίας, είτε ηθικοπλαστικού περιεχομένου, είτε πολιτικής ίντριγκας, είτε καθαρής δράσης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά και την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας του Star Trek από τον Mike Okuda και των δύο βελτιώσεων της μέχρι στιγμής, ένα πλήθος site στο Internet έχει εμφανιστεί που ασχολείται με τα πρόσωπα, τα σκάφη, τις τοποθεσίες, τις φυλές του σύμπαντος αυτού αλλά και με τους ηθοποιούς και τα μέλη των συνεργείων των διαφόρων ενσαρκώσεων. Ακόμα περισσότερα υπάρχουν που ασχολούνται με τα αντίστοιχα θέματα των διαφόρων μυθιστορημάτων, κόμικς, videogames, και των άλλων spin-off. Από αυτές τις databases, μια σημαντική προσπάθεια είναι, εκτός από την database του επισήμου site, αυτή της ομάδας της πασίγνωστης δικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, η Memory Alpha.

Η Memory Alpha (http://memoryalpha.org/) είναι σύμφωνα με το εισαγωγικό της κείμενο «ένα συνεργατικό εγχείρημα για τη δημιουργία της πιο έγκυρης, ακριβούς και ευπρόσιτης εγκυκλοπαίδειας για ό,τι έχει σχέση με το Star Trek». Το όλο project βασίζεται ακριβώς πάνω στη μηχανή της Wikipedia. Για την ακρίβεια το Memory Alpha είναι ένα από τα λεγόμενα Wiki projects, που σκοπό έχουν να εφαρμόσουν το στυλ της Wikipedia σε μια πλειάδα θεμάτων. Η αντίστοιχη database για το Star Wars υπάρχει και λέγεται Wookiepedia.

Μέσα στη Memory Alpha η ύλη χωρίζεται σε 6 portals: People, Science, Society and Culture, Technology, Arts, Star Trek. Το τελευταίο portal περιέχει μια πλήρη λίστα των επεισοδίων όλων των σειρών και των ταινιών μα και κάποια αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τα conventions, την μεγάλη ποικιλία των συλλεκτικών αντικειμένων που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς αλλά ακόμα και τα περίφημα κλισέ του Star Trek όπως ο εύκολος θάνατος των νεαρών αξιωματικών που φοράνε κόκκινες στολές και οι παραλλαγές της φράσης του Dr. McCoy «Γαμώτο, γιατρός είμαι, δεν είμαι…». Τα ειδικά links All Pages και All Categories δίνουν μια γενική επισκόπηση των άρθρων αλλά προσφέρουν μάλλον κάτι λιγότερο από βοήθεια. Ευτυχώς το site είναι εξοπλισμένο με search και με τις σωστές παραμέτρους μπορεί να οδηγήσει το χρήστη εκεί που θέλει σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αν κάποιος, όπως εγώ, αρέσκεται απλά να ψαχουλεύει με τις ώρες στον ελεύθερο του χρόνο για κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια στο σύμπαν των διαφόρων franchise, τότε μπορεί να ακολουθήσει ένα από τα πολλά links στην αρχική σελίδα που με τη σειρά τους οδηγούν σε άλλα και σε άλλα. Τα χαρακτηριστικά που μοιράζεται με τη μητέρα Wikipedia το κάνουν να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον κάποιου με τις ώρες. Τα «Πρόσφατα Νέα» δίνουν ειδήσεις που αφορούν την νέα παραγωγή που αναμένεται στο τέλος του 2008, τις σειρές που παίζουν τώρα οι ηθοποιοί που έπαιξαν σε παλαιότερες ενσαρκώσεις του Star Trek, τον περιστασιακό θάνατο κάποιου που ασχολήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο με την παραγωγή μα και τις εξελίξεις στο πεδίο του fan fiction και τις καλές προσπάθειες του χώρου. Το «Ξέρατε ότι» δίνει κάποιες μικρές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες ενώ το «Παρουσιαζόμενο Άρθρο» είναι ένα αυτούσιο κομμάτι της βάσης δεδομένων. Βεβαίως, κάθε ένα κομμάτι της αρχικής σελίδας έχει άπειρα links σε σχετιζόμενα άρθρα και κάθε άρθρο σε άλλα. Ξεχωριστή έκπληξη είναι το link «Τυχαία Σελίδα» που οδηγεί σε κάποια άλλη σελίδα κάθε φορά. Κλασσικά υπάρχει φόρουμ και chat rooms ενώ δημοσιεύονται και ανακοινώσεις μάλλον τεχνικού περιεχομένου από τους διαχειριστές της Memory Alpha.

Στο θέμα του περιεχομένου, η Memory Alpha έχει κοντά στα 26000 άρθρα στην αγγλική γλώσσα. Περιέχονται χαρακτήρες, πλανήτες, οργανισμοί, κράτη, διαστημικά σκάφη, στοιχεία πολιτισμών και τεχνών, άρθρα για τους στρατιωτικούς βαθμούς, τις τεχνολογίες, τις ουσίες, το ειδικό λεξιλόγιο, ακόμα και για θέματα όπως οι αφιερωματικές πλάκες στη γέφυρα των Ομοσπονδιακών σκαφών, οι διάφοροι βοηθητικοί ηθοποιοί χωρίς διάλογο (κομπάρσοι), τα σύμβολα, κ.α. Είναι μαγευτικό κατά τη γνώμη μου, να υπάρχουν άρθρα για χαρακτήρες ή διαστημικά σκάφη που δεν παρουσιάστηκαν ούτε καν αναφέρθηκαν σε κάποιο επεισόδιο αλλά απλά αναγράφονταν σε μία οθόνη στο σκηνικό (στα περίφημα okudagrams). Όσα άρθρα αναφέρονται σε κάποιο αρκετά σημαντικό στοιχείο που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε κάποιο επεισόδιο ή στη γενικότερη ιστορία (ειδικά στο Deep Space Nine, που από ένα σημείο και μετά ήταν συνεχιζόμενη ιστορία), συνοδεύονται από παραρτήματα όπου υπάρχουν πληροφορίες για το πώς δένουν διάφορα νήματα αφήγησης από επίσημο και ανεπίσημο υλικό του Star Trek. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις ανεπίσημες εκφράσεις του franchise υπάρχει ξεχωριστή database, η Memory Beta από την οποία υπάρχουν αρκετά links σε άρθρα που έχουν αντίστοιχο εκεί.

Κάθε άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφίες για το θέμα που περιγράφει. Υπάρχει η φωτογραφία κάθε βοηθητικού ηθοποιού αλλά και πολλά παγωμένα καρέ από επεισόδια με διαστημόπλοια, κτίρια, σκηνές μαχών (τουλάχιστον έχω βρει ισόβια προμήθεια desktop!), σχεδιαγράμματα τεχνολογιών κ.α. Στα άρθρα των διαστημοπλοίων συχνά-πυκνά υπάρχουν και links για ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου site, το Ex Astris Scientia που ασχολείται με την τεχνολογία του Star Trek και περιέχει υποθετικές και ανεπίσημες αναπαραστάσεις σκαφών που έχουν αναφερθεί αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί. Στα άρθρα που αναφέρονται στους βασικούς συντελεστές μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για την καριέρα τους, τις παραγωγές που έχουν συμμετάσχει αλλά και προσωπικά στοιχεία (ίσως και αρκετά προσωπικά στην περίπτωση του Alexander Siddig).

Η Memory Alpha ίσως δεν είναι η πληρέστερη και εξαντλητικότερη database για το Star Trek. Ίσως πάλι και να είναι. Σίγουρα πάντως έχει τη δυναμική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Με την αναμενόμενη καινούργια ταινία που όλοι ελπίζουν ότι θα αναζωογονήσει το Star Trek αφού το Enterprise μάλλον δεν τα κατάφερε, η Memory Alpha θα βρει ένα νέο πεδίο επέκτασης. Η συνεχής προσθήκη νέων άρθρων και θεμάτων θα βοηθήσει στη καλύτερη γνωριμία με το λεπτομερές αυτό σύμπαν όλων όσων μεγάλωσαν με αυτό ή, όπως εγώ, το ανακάλυψαν λίγα χρόνια πριν και απλά εθίστηκαν. Με την προσθήκη άρθρων σε ακόμα περισσότερες γλώσσες (έχει ήδη 12 εκτός από την αγγλική) θα γίνει πιο προσιτό σε πολλούς ανθρώπους που έχουν πιστέψει στο μέλλον που προτείνει και σε άλλους που απλά το έχουν ακούσει και αναρωτιούνται. Η σφαιρική αντίληψη του Star Trek θα κάνει σαφές ότι προσφέρει ιστορίες με απίστευτη ισορροπία. Εκτός από τις ηθικές νουθεσίες του Picard υπάρχουν οι καυγάδες του Kirk, εκτός από τις τεράστιες και πολύνεκρες εφετζίδικες μάχες του Ηγεμονικού Πολέμου υπάρχουν τα βαριά διλλήματα της Janeway που οι αποφάσεις της κρίνουν τις ζωές όλου του πληρώματος της, 70000 έτη φωτός από τη Γη. Αυτό δίνει το Star Trek. Όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, σκέψης και ψυχοσύνθεσης.


Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος
Φοιτητής Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Τμήματος ΄΄Πολιτικών Επιστημών και δημόσιας διοίκησης΄΄
Ιδρυτικό μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008


MEMORY ALPHA
του Ιωάννη Παπαδημητρόπουλου

Ο όρος Σταρ Τρεκ (Star Trek) αναφέρεται στο φαινόμενο που εκκίνηση του είχε την ομώνυμη αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, δημιουργός της οποίας ήταν ο συγγραφέας Τζιν Ρόντμπερι (1921-1991). Τα δρώμενα του Star Trek αφορούν κάποια μελλοντική εποχή, κατά την οποία η Γη συμμετέχει στην Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών (United Federation of Planets). Το 1966 μεταδόθηκε στην τηλεόραση των Η.Π.Α το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Έκτοτε έχουν γυριστεί περισσότερα από 720 ακόμα σε 5 σειρές που εκτείνονται σε 4 δεκαετίες (1966 -2005). Επίσης, έχουν γυριστεί 10 κινηματογραφικές ταινίες, έχουν κυκλοφορήσει πλήθος μυθιστορημάτων, επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μια σειρά κινουμένων σχεδίων. Η σχέση του Star Trek, δηλαδή, με τη φανταστική λογοτεχνία και τις υπόλοιπες πολιτιστικές εκφράσεις που υπάγονται στο πεδίο της ή συνδέονται μαζί της, είναι αναμφισβήτητα ισχυρή. Τον Ιανουάριο του 2004 είδε το φως η σειρά "Νέα Ταξίδια" ("New Voyages"), γυρισμένη από οπαδούς και διατιθέμενη αποκλειστικά από το διαδίκτυο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συνέδρια που αφορούν το Star Trek, τα οποία φέρνουν τους πολυπληθείς θαυμαστές του κοντά.

Ένα κομμάτι της γοητείας και του μαγνητισμού που ασκούν στους ανθρώπους κάποια συγκεκριμένα franchise στο χώρο του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας είναι αναμφισβήτητα το σύμπαν στο οποίο εκτυλίσσονται. Τα πιο πετυχημένα λαμβάνουν χώρα σε καλοχτισμένους και λεπτομερέστατα οριοθετημένους χώρους, είτε πρόκειται για κόσμους είτε για ολόκληρα σύμπαντα. Εκεί κινούνται και αλληλεπιδρούν χαρακτήρες, χτίζοντας ολόκληρες ζωές, ανεβαίνουν και πέφτουν αυτοκρατορίες, γέννιουνται και πεθαίνουν θρησκείες και ιδεολογίες. Στις διάφορες ενσαρκώσεις του franchise υπάρχει μια θαυμαστή συνέχεια σχετικά με την Ιστορία, τα έθιμα των λαών, τη γεωγραφία, τις εξελίξεις της πλοκής αλλά και των χαρακτήρων που μεγαλώνουν, μαθαίνουν και ενεργούν εξερευνώντας τον Κόσμο γύρω τους (και όπου υπάρχουν αντιφάσεις σε αυτά, γίνονται θέμα συζήτησης ανάμεσα στους πιστούς του συγκεκριμένου franchise και τους κάνουν να ασχολούνται ακόμα περισσότερο).

Το Star Trek είναι θρυλικό για το βάθος των ιστοριών του και για την αισιόδοξη, σχεδόν ουτοπική αντίληψη του για το μέλλον της ανθρωπότητας (αν και αυτό είναι θέμα προς συζήτηση). Από το 1966 μέχρι σήμερα, μέσα από 5 σειρές και 10 ταινίες (με μια ημι-επίσημη σειρά κινουμένων σχεδίων με το πλήρωμα της Original Series και μια καινούργια ταινία στα σκαριά με το ίδιο πλήρωμα) το Star Trek έχει κάνει και κάτι άλλο: έχει δημιουργήσει ένα αρκετά λεπτομερές σε μερικά σημεία και αρκετά αόριστο σε άλλα σύμπαν με τους λαούς, τους πολιτισμούς, την Ιστορία και τα προβλήματα του. Ένα περιβάλλον κατάλληλο για την αφήγηση κάθε ιστορίας, είτε ηθικοπλαστικού περιεχομένου, είτε πολιτικής ίντριγκας, είτε καθαρής δράσης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά και την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας του Star Trek από τον Mike Okuda και των δύο βελτιώσεων της μέχρι στιγμής, ένα πλήθος site στο Internet έχει εμφανιστεί που ασχολείται με τα πρόσωπα, τα σκάφη, τις τοποθεσίες, τις φυλές του σύμπαντος αυτού αλλά και με τους ηθοποιούς και τα μέλη των συνεργείων των διαφόρων ενσαρκώσεων. Ακόμα περισσότερα υπάρχουν που ασχολούνται με τα αντίστοιχα θέματα των διαφόρων μυθιστορημάτων, κόμικς, videogames, και των άλλων spin-off. Από αυτές τις databases, μια σημαντική προσπάθεια είναι, εκτός από την database του επισήμου site, αυτή της ομάδας της πασίγνωστης δικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, η Memory Alpha.

Η Memory Alpha (http://memoryalpha.org/) είναι σύμφωνα με το εισαγωγικό της κείμενο «ένα συνεργατικό εγχείρημα για τη δημιουργία της πιο έγκυρης, ακριβούς και ευπρόσιτης εγκυκλοπαίδειας για ό,τι έχει σχέση με το Star Trek». Το όλο project βασίζεται ακριβώς πάνω στη μηχανή της Wikipedia. Για την ακρίβεια το Memory Alpha είναι ένα από τα λεγόμενα Wiki projects, που σκοπό έχουν να εφαρμόσουν το στυλ της Wikipedia σε μια πλειάδα θεμάτων. Η αντίστοιχη database για το Star Wars υπάρχει και λέγεται Wookiepedia.

Μέσα στη Memory Alpha η ύλη χωρίζεται σε 6 portals: People, Science, Society and Culture, Technology, Arts, Star Trek. Το τελευταίο portal περιέχει μια πλήρη λίστα των επεισοδίων όλων των σειρών και των ταινιών μα και κάποια αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τα conventions, την μεγάλη ποικιλία των συλλεκτικών αντικειμένων που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς αλλά ακόμα και τα περίφημα κλισέ του Star Trek όπως ο εύκολος θάνατος των νεαρών αξιωματικών που φοράνε κόκκινες στολές και οι παραλλαγές της φράσης του Dr. McCoy «Γαμώτο, γιατρός είμαι, δεν είμαι…». Τα ειδικά links All Pages και All Categories δίνουν μια γενική επισκόπηση των άρθρων αλλά προσφέρουν μάλλον κάτι λιγότερο από βοήθεια. Ευτυχώς το site είναι εξοπλισμένο με search και με τις σωστές παραμέτρους μπορεί να οδηγήσει το χρήστη εκεί που θέλει σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αν κάποιος, όπως εγώ, αρέσκεται απλά να ψαχουλεύει με τις ώρες στον ελεύθερο του χρόνο για κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια στο σύμπαν των διαφόρων franchise, τότε μπορεί να ακολουθήσει ένα από τα πολλά links στην αρχική σελίδα που με τη σειρά τους οδηγούν σε άλλα και σε άλλα. Τα χαρακτηριστικά που μοιράζεται με τη μητέρα Wikipedia το κάνουν να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον κάποιου με τις ώρες. Τα «Πρόσφατα Νέα» δίνουν ειδήσεις που αφορούν την νέα παραγωγή που αναμένεται στο τέλος του 2008, τις σειρές που παίζουν τώρα οι ηθοποιοί που έπαιξαν σε παλαιότερες ενσαρκώσεις του Star Trek, τον περιστασιακό θάνατο κάποιου που ασχολήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο με την παραγωγή μα και τις εξελίξεις στο πεδίο του fan fiction και τις καλές προσπάθειες του χώρου. Το «Ξέρατε ότι» δίνει κάποιες μικρές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες ενώ το «Παρουσιαζόμενο Άρθρο» είναι ένα αυτούσιο κομμάτι της βάσης δεδομένων. Βεβαίως, κάθε ένα κομμάτι της αρχικής σελίδας έχει άπειρα links σε σχετιζόμενα άρθρα και κάθε άρθρο σε άλλα. Ξεχωριστή έκπληξη είναι το link «Τυχαία Σελίδα» που οδηγεί σε κάποια άλλη σελίδα κάθε φορά. Κλασσικά υπάρχει φόρουμ και chat rooms ενώ δημοσιεύονται και ανακοινώσεις μάλλον τεχνικού περιεχομένου από τους διαχειριστές της Memory Alpha.

Στο θέμα του περιεχομένου, η Memory Alpha έχει κοντά στα 26000 άρθρα στην αγγλική γλώσσα. Περιέχονται χαρακτήρες, πλανήτες, οργανισμοί, κράτη, διαστημικά σκάφη, στοιχεία πολιτισμών και τεχνών, άρθρα για τους στρατιωτικούς βαθμούς, τις τεχνολογίες, τις ουσίες, το ειδικό λεξιλόγιο, ακόμα και για θέματα όπως οι αφιερωματικές πλάκες στη γέφυρα των Ομοσπονδιακών σκαφών, οι διάφοροι βοηθητικοί ηθοποιοί χωρίς διάλογο (κομπάρσοι), τα σύμβολα, κ.α. Είναι μαγευτικό κατά τη γνώμη μου, να υπάρχουν άρθρα για χαρακτήρες ή διαστημικά σκάφη που δεν παρουσιάστηκαν ούτε καν αναφέρθηκαν σε κάποιο επεισόδιο αλλά απλά αναγράφονταν σε μία οθόνη στο σκηνικό (στα περίφημα okudagrams). Όσα άρθρα αναφέρονται σε κάποιο αρκετά σημαντικό στοιχείο που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε κάποιο επεισόδιο ή στη γενικότερη ιστορία (ειδικά στο Deep Space Nine, που από ένα σημείο και μετά ήταν συνεχιζόμενη ιστορία), συνοδεύονται από παραρτήματα όπου υπάρχουν πληροφορίες για το πώς δένουν διάφορα νήματα αφήγησης από επίσημο και ανεπίσημο υλικό του Star Trek. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις ανεπίσημες εκφράσεις του franchise υπάρχει ξεχωριστή database, η Memory Beta από την οποία υπάρχουν αρκετά links σε άρθρα που έχουν αντίστοιχο εκεί.

Κάθε άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφίες για το θέμα που περιγράφει. Υπάρχει η φωτογραφία κάθε βοηθητικού ηθοποιού αλλά και πολλά παγωμένα καρέ από επεισόδια με διαστημόπλοια, κτίρια, σκηνές μαχών (τουλάχιστον έχω βρει ισόβια προμήθεια desktop!), σχεδιαγράμματα τεχνολογιών κ.α. Στα άρθρα των διαστημοπλοίων συχνά-πυκνά υπάρχουν και links για ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου site, το Ex Astris Scientia που ασχολείται με την τεχνολογία του Star Trek και περιέχει υποθετικές και ανεπίσημες αναπαραστάσεις σκαφών που έχουν αναφερθεί αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί. Στα άρθρα που αναφέρονται στους βασικούς συντελεστές μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για την καριέρα τους, τις παραγωγές που έχουν συμμετάσχει αλλά και προσωπικά στοιχεία (ίσως και αρκετά προσωπικά στην περίπτωση του Alexander Siddig).

Η Memory Alpha ίσως δεν είναι η πληρέστερη και εξαντλητικότερη database για το Star Trek. Ίσως πάλι και να είναι. Σίγουρα πάντως έχει τη δυναμική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Με την αναμενόμενη καινούργια ταινία που όλοι ελπίζουν ότι θα αναζωογονήσει το Star Trek αφού το Enterprise μάλλον δεν τα κατάφερε, η Memory Alpha θα βρει ένα νέο πεδίο επέκτασης. Η συνεχής προσθήκη νέων άρθρων και θεμάτων θα βοηθήσει στη καλύτερη γνωριμία με το λεπτομερές αυτό σύμπαν όλων όσων μεγάλωσαν με αυτό ή, όπως εγώ, το ανακάλυψαν λίγα χρόνια πριν και απλά εθίστηκαν. Με την προσθήκη άρθρων σε ακόμα περισσότερες γλώσσες (έχει ήδη 12 εκτός από την αγγλική) θα γίνει πιο προσιτό σε πολλούς ανθρώπους που έχουν πιστέψει στο μέλλον που προτείνει και σε άλλους που απλά το έχουν ακούσει και αναρωτιούνται. Η σφαιρική αντίληψη του Star Trek θα κάνει σαφές ότι προσφέρει ιστορίες με απίστευτη ισορροπία. Εκτός από τις ηθικές νουθεσίες του Picard υπάρχουν οι καυγάδες του Kirk, εκτός από τις τεράστιες και πολύνεκρες εφετζίδικες μάχες του Ηγεμονικού Πολέμου υπάρχουν τα βαριά διλλήματα της Janeway που οι αποφάσεις της κρίνουν τις ζωές όλου του πληρώματος της, 70000 έτη φωτός από τη Γη. Αυτό δίνει το Star Trek. Όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, σκέψης και ψυχοσύνθεσης.


Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος
Φοιτητής Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Τμήματος ΄΄Πολιτικών Επιστημών και δημόσιας διοίκησης΄΄
Ιδρυτικό μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.